Tolóajtós gardróbszekrények

Beépített szekrények, gardróbszobák

Tolóajtós beépített szekrények

Színkör

Harmónia vagy ellentét a színkörben

Színkör_b

A beépített szekrény, gardrób, gardróbszoba, tolóajtós szekrény, szekrénybelső, térelválasztó tolóajtó színvilágának kialakításához nyújt segítséget a színek ismerete.

Ez egy nagyon hasznos szemléltető ábra, amely megmutatja a szivárvány színeit sorba rendezve. A színek elhelyezkedése a színkörben segít majd meghatározni, hogy melyik szín fogja kiegészíteni egymást, vagy kellemes kontrasztot ad a másikkal.

Nagyon fontosak  az úgynevezett komplementer színek. Ezek a színkör ellentétes pontjain találhatóak, vagyis egymással szemben. piros-zöld, kék-narancs, sárga-lila.
Érdekes hatást érhetünk el kombinációjukkal, mert egymás mellé téve kölcsönösen fokozzák egymás telítettségét, vagyis erős kontrasztot képeznek.

A fény-árnyék kontraszt, a sötét-világos kontrasztjai egész életünkben jelen van környezetünkben. A fekete és fehér minden tekintetben ellentétesek, közöttük helyezkedik el a számtalan szürke és az egyéb színek.

Mennyiségi kontraszt két vagy több szín, színfolt egymáshoz viszonyított méretére vonatkozik. A különböző színekből kialakított kompozíciók esetében érdemes megtalálnunk azt az optimális mennyiségi arányt, amellyel egyensúlyt teremthetünk a színek között, vagyis egyik szín sem tör előrébb a másiknál. Ha ilyen, optimális kombinációt készítünk, statikusan nyugodt hatást érhetünk el.

A színek segítenek harmonikussá tenni azt a környezetet ahol élünk, dolgozunk, pihenünk.

A színeknek már önmagukban is van kifejezőerejük, de tökéletesen csak más színekkel együtt képesek a kívánt hatást elérni.

A különböző árnyalatok kiegészítik, vagy fokozzák egymás hatását, harmonizálhatnak egymással.

A meleg színek élénkek és izgatóak, a hideg színekkel nyugalmat, békét lehet kifejezni.

 

Sárga
Felerősít, tágassá teszi a teret, derűs érzést kel, szinte minden illik hozzá.
Fontos, hogy a sárga falszínből az összes többi szín (bútorok, textilek, stb.) kifejezően kiemelkedjenek, de összhangban maradjanak.

Narancs
Sárga+vörös keveréke, élénkséget, mozgalmasságot sugároz. Intenzitásával megfelelő arányban kell állnia a felület nagyságának: minél erősebb az árnyalat, annál kisebb felületen ajánlott használni.

Vörös
Az öntudatosság megtestesítője.Ahol a vörös meleg hatását akarjuk érvényesíteni, ott a világos árnyalatokat alkalmazzuk.

Barna
A barna a sárga, narancs, arany, okker színekkel kombinálva kellemes légkört teremt. Túlságosan sötét árnyalatainak túlozott alkalmazása azonban komorságot sugároz.

Zöld
Hideg-meleg színek határán helyezkedik el. Nyugtató, kiegyensúlyozó hatású.

 

Kék
A gondolkodás és koncentráció színe. Nyugtató hatása a zöldénél is erősebb.

 

Lila
Karakteres jellege miatt óvatosan kell bánni vele. Kiválóan alkalmas figyelemfelkeltő finom hangsúlyok kifejezésére, mely más színekkel együtt érvényesül tökéletesen.

Szürke
Viszonylag semleges szín, más árnyalatok közelében azonban ahhoz a színhez igazodva változik.